Aamulehden toimittaja todistaa median tuottaneen valheellista sotapropagandaa

Toimittaja sai itse nuhtelun kuvailtuaan pommituksia häpeällisiksi.

Uutiset

päivitetty

Aamulehden toimittaja Matti Kuusela kuvailee tuoreessa kolumnissaan, miten Yhdysvaltojen media loi valheellista sotapropagandaa Afganistanin sodan alussa. Hän oli itse tuolloin Afganistanissa toimittajan työtä tekemässä.

Hänen mukaan isojen medioiden uutiset saneltiin suoraan medioiden pääkonttoreilta, vaikka toimittajat olivatkin näennäisesti vuoristossa antamassa ymmärtää, että he olisivat sielä tekemässä journalismia. Kyse olikin enemmän näyttelijöistä kuin toimittajista. Näyttelijöiden työ oli luoda Amerikan sotapropagandaa maailmalle.

”Aika pian ymmärsin, miten CNN:n ja CBS:n ’uutiset’ syntyivät. Toimittajat raportoivat toki suoraan Afganistanista eli vakuuttavasti vuorten keskeltä, mutta kaikki minkä he puhuivat, luettiin suoraan New Yorkista tai Washingtonista korvanappeihin.

Näin luotiin illuusio luotettavasta tiedosta, vaikka kyse oli hyökkäystä tukevasta propagandasta.

Maailman kotitoimituksissa tiedettiin tarkkaan, mitä haluttiin. Sama päti, kun Kabul ’vapautettiin’. Kaikki halusivat samat kuvat ja tunnelmat – miehet parturissa, naiset tanssimassa ilman huivia.

Jokainen Afganistanissa käynyt tietää, että tämä oli silkkaa säälittävää lavastusta, josta nyt maksetaan aivan liian kovaa hintaa”, Kuusela kirjoittaa.

Kuusela kertoo saaneensa myös itse ”uransa ankarimman” nuhtelun, koska ei hyväksynyt propagandaa sellaisenaan ja toi sen rivien välissä esille:

”Päätin lokakuussa 2001 juttuni ennustukseen: ’Sadan vuoden kuluttua Afganistanin pommituksia pidetään ihmiskunnan historiassa yhtä häpeällisinä kuin natsien keskitysleirejä.’

Siitä ei seurannut kehuja, vaan päätoimittajan nuhtelu, urani ankarin.”

Mediaa on aina käytetty valheellisen sotapropagandan välineenä, sillä myös toisella puolella maailmaa käytävät sodat ovat sisäpoliittinen kiistakapula, jota pitää perustella kansalle. Suomen media toistaa yleensä Amerikan median kertomat asiat.

Lähde: Satakunnan Kansa

Aamulehti Afganistan CBS CNN Hallituksen propaganda Kotimaa Lavastus Matti Kuusela Poliittiset viholliset Politiikka Sionismi Sotapropaganda Talous Teknologia Ulkomaat Uutiset Valemedia Valtamedia Yhdysvallat Yhteiskunta

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Eipä ole tyyli muuttunut.
  Paitsi että vaihtoehtoista mediaa huudetaan vastuuttomaksi, valheita levittäväksi toimijaksi.

  Ja liian moni tyhmä suomalainen uskoo kaiken mitä valtavalhemedia haluaa heidän uskovan

 • Lord Mystery

  Vastaa

  ”Sodan ensimmäinen uhri on totuus.”

  • Totuutta etsimässä

   Vastaa

   Kun tässä keskustelin erään everstiluutnantin kanssa siitä miten historinakirjoitukset ovat vääristeltyjä mutta niitä opetetaan totuuksina, niin hän sanoi:”Sodassa ensimmäisenä tapetaan totuus. Ja lopussa aina hyvät voittavat pahat”. 

   Nyt jo osittain auenneet arkistot toisesta maailmansodasta, leireistä ja kuolleista, ovat elävä esimerkki siitä että kouluhistoria ei kestä päivänvaloa tippaakaan.

   Sodathan eivät sinänsä ole mitenkään mielenkiintoisia. Sillä ne ovat vain kulminoitumispisteitä kenties pitkäänkin jatkuneista tilanteista. Ja kun nyt katsotaan tätä Merkelin aloittamaan ”pakolaiskriisiä” ja sitä että yksi henkilö pystyi käskyttämään euroopan kokoista aluetta päästämään muualta tulleita maa-alueilleen ehdoitta, ollaan tilanteessa jossa kohta kulminoitumispiste on sota.

 • Nimetön

  Vastaa

  Kyllä nämä valtamedian jutut on täyttä paskaa! Pelkkiä valheita! Milloin nämä kusiset paikat lopetetaan ja laitetaan idiootit pakkotöihin?!

 • Tolkku Takaisin

  Vastaa

  Rehellinen toimittaja? Iso rasti seinään! Itselleni uutismedian raju valehtelu ja puolueellisuus alkoi avautua juurikin ulkomaan juttujen perusteella. USA-vetoisten sotakampanjoiden uutisointi muuttui puolueelliseksi heti 9/11-iskun jälkeen. Syyrian kemikaalipelleily avasi lopullisesti silmät. Sitten huomasi, että media valehtelee jopa kotimaan asioista. Enää en seuraa valtamediaa lainkaan. Tyhmä kansa seuraa ja sen huomaa jopa katukuvasta.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi