Yle-toimittaja pakenee vastuutaan valekuolemauutisoinnistaan

Ylen luottotoimittaja Eero Mäntymaa on uutisoinut viime vuosina hurskastellen Suomesta pakkopalautetusta maahantunkeutujasta, joka "kuoli" pian Irakiin palattuaan.

Pääkirjoitukset

Eero Mäntymaa.

Eero Mäntymaan shokkireportaasi nostatti aaltoja kotimaisessa suvaitsevaisuuskentässä aina presidenttiä myöten. Jopa EIT antoi nuhteita Suomen pakolaispolitiikasta.

Sittemmin tarinaan on tullut uusia käänteitä, koska pakkopalautetun kuolintodistus paljastui väärennökseksi. Pakkopalautettu elää ja voi paksusti Irakissa. Tapauksen tiimoilta on nostettu oikeustoimia.

Valekuolleen ”Alin” tyttären ja kälyn tiedetään olevan syytettyinä Suomessa huijauksesta. Toimitukseen tietoon ei ole tullut, onko syytteitä nostettu myös maahanmuuttoviraston laki- ja virkamiehiä kohtaan, jotka nielaisivat huijauksen syötteineen päivineen.

Paljastuneen huijauksen seurauksena Ylen Mäntymaa on joutunut kovin noloon tilanteeseen. Mäntymaalta on kyselty sensaatiouutisensa todenperäisyydestä ja sen oikaisusta jo jonkin aikaa. Viimeisimpänä uutisen heppoisuuden perään on kysellyt politiikan konkari Kimmo Sasi.

Mäntymaa vaikenee

Myös kansalaistoimittajat Junes Lokka ja Tiina Wiik ovat aikoinaan penänneet Mäntymaalta tarinan todenperäisyyttä ja kohu-uutisensa oikaisua, mutta ilman tulosta – Yle-toimittaja vaikenee.

Journalistien ohjeiden mukaan uutisoitavat tapaukset pitäisi seurata aina loppuun saakka ja oikaista, jos tarvetta ilmenee. Näin Mäntymaa ei ole kuitenkaan tehnyt.

Ovatko valtamedian toimittajat todella näin helposti huijattavia? Meneekö mikä tahansa uutinen läpi, jos se vain ruokkii toimittajien monikulttuurisuusvimmaa? Minne katosi faktantarkastus?

Verovaroin toimiva Yle ja sen toimittaja Mäntymaa ovat malliesimerkki maamme valtamedian tilasta. Ehkä Mäntymaan kannattaa jatkossa keskittyä ainoastaan mielenosoittajien kaulaliinojen laskemiseen itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa ja jättää kognitiivisesti haastavammat askareet muille kollegoille?

Lähde: Helsingin Sanomat

Eero Mäntymaa Elintasopakolaisuus Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Irak Kielteinen turvapaikkapäätös Kotimaa Laiton siirtolaisuus Maahanmuutto Maahanmuuttovirasto Monikulttuurinen rikollisuus Pääkirjoitukset Petos Politiikka Rappiokulttuuri Rikos Rotu Väestönvaihto Valtamedia Veronmaksajat Yhteiskunta Yle

Keskustelu

24 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • george

    Vastaa

    ”Ovatko valtamedian toimittajat todella näin helposti huijattavia? 

    Uskovat/tietävät, että 500 miljoonalla eurolla /a on oikeutus kusettaa maksajaa. 

    Mitä suomalainen korkeakoulutus tekisi 500 miljoonalla YLE-veroeurolla?

  • Tikkakosken Manne

    Vastaa

    ”Ovatko valtamedian toimittajat todella näin helposti huijattavia?” – Ilmeisesti eivät, sillä mm. Mäntymaan totaalinen vaikeneminen osoittaa sen että valtavalhemedian ”toimittajat” kuuluvat samaan sisäpiiriin joka näitä maahantuloja, jäämisiä ja valekuolemia järjestää.

  • Tikkakosken Manne

    Vastaa

    Käydäänpäs nyt kerrankin artikkelin tarjoamaan henkilön kuvaan käsiksi ulkonäköperustein, kunnon vassarityyliin, koska kuvassa esiintyy niin oiva arkkityyppi suvakista eli maistakoot omaa lääkettään: – Hipsteriparta = check, ”älykkö”/ongelmalasit = check, feminististä intersektionaalisuutta ja betacuckiutta ilmentävät naisten avokaulaiset paidat = check, hipsterin korvanvenytysnappi = check, lätsä jolla larpataan menneen ajan duunaria = check, omassa kertakaikkisessa ylemmyydessaan piehtaroivan hyve-onanoijan mairea ja omahyväinen ilme = ISO CHECK.

  • Tekijämies

    Vastaa

    Ehkäpä Mäntymaa on valetoimittaja?

    Suvakeilla alkaa olla eväät loppu matujen uhriuttamisessa. Taas matut paljastuivat huijareiksi. Suomalaisten mitta alkaa täyttyä tähän kehitysmaalaisten ylläpitämiseen. Mielestäni korona on lisännyt rotukriittisyyttä Suomessa!

  • Perttu

    Vastaa

    Nämä huumehipit ja vihervasemmistolaiset toimittajat ovat syyntakeettomia. Heille täytyisi määrätä edunvalvojat. Valitettavasti näin ei tulla toimimaan

  • Ukki Väinämöinen

    Vastaa

    Ennemmin maa repeää kuin ylen toimittelija häpeää.

  • Joo, palkaa pois

    Vastaa

    Eiköhän se olisi oikein jos Mäntymaalta vähennettäsiin palkasta vale-kuolemiin käyttämä toimitusaika. Ja YLE-veroa palautettaisiin kansalaisille kaikista niistä minuuteista kun siitä on kerrottu tai keskusteltu.

  • Epätietoinen

    Vastaa

    Voisiko vaikka Ylen ”asiantuntija” kertoa koko Suomen kansalle, oliko tuossa uutisoinnissa kyse vastuullisesta journalismista vai valeuutisesta? Minulle on jäänyt nuo käsitteet vähän epäselviksi, ja haluaisin oppia erottamaan ne toisistaan.

  • Nationalisti

    Vastaa

    Mäntymää on todella yksinkertainen persoona. Hän ei edes yritä pysyä faktoissa, vaan aivan väkisin värittää tarinoita ”totuudeksi” ja tekee niistä sitten uutisia.
    Mäntymään toiminta on hemmetin kaukana vastuullisesta journalismista, sopii siis todella hyvin Ylen työntekijäksi.

    • Happosen Muurahaisfarmi

      Vastaa

      Toinen vastaava ”toimittaja” on Solmu ”saunasolmu” Salminen.

  • Radiomafia

    Vastaa

    Myös neuvostoliitossa kansalaiset olivat pakotettuja kustantamaan itselleen haitallisen propagandan levittämisen.
    Yleisradion propagandaosaston nimi muutettiin sittemmin tiedotusosastoksi, koska se oli propagandistisesti parempi nimi.

    Ei ole ensimmäinen kerta kun äärivasemmistolaisuus jyllää valtionradiossa:
    http://reporadio.fi/

  • tulitikkutyttö

    Vastaa
  • Juvonenx

    Vastaa

    Mitä tässä jutussa tarkoitetaan toimittajan vastuulla? Oliko Mäntymaalla tiedossa juttua kirjoittaessaan että irakilaismies ei ole kuollut?

    • kari

      Vastaa

      Ei käyttänyt minkäänlaista lähdekriittisyyttä asiassa, eikä jälkikäteen tahdo vastailla kysymyksiin aiheesta. Ennen kuin KRP ilmoitti julkisuudesss tutkivansa valekuolemaa huijauksena, oli Oululainen vihapariskunta jo todisteiden kera todennut asian.

      • Juvonenx

        Vastaa

        Miten perustelet ettei käyttänyt lähdekriittisyyttä?

        • Nimetön

          Vastaa

          Moi eero mäntymaa

        • jukka

          Vastaa

          No siten että KRP tutkii asiaa vedätyksenä

          • Juvonenx

            Oliko juttu KRPn tutkinnassa jo kun Mäntymaan kirjoittama juttu julkaistiin?

  • eeru

    Vastaa

    Mäntymaa vaikutti omaan silmään muutenkin joltain palkatulta matupropagandan toimittelijalta. Enimmät hänen kirjoitukset näyttivät olevan lähinnä juhlapaikanhakijoista positiivisessa sävyssä kirjoitettuja juttuja ja mies ilmestyi toimittelemaan pakolaiskriisin aikoihin.

    Onko tää tyyppi kirjoittanut mitään uutisia viime aikoina edes?

  • Seppo Lehto

    Vastaa

    Kimmo Sasista pitää muistaa että oli ehdottelemassa sharialakia Suomeen.
    Että sellainen juristi, onkohan demla ry:n jäsen
    https://kuntavaaliehdokas.blogspot.com
    Seppo Lehto kuntavaaliehdokas Tampere

  • Keijo

    Vastaa

    Epärehellinen valehteleva puniikki tai tyhmä kuin vasemman jalan saapas.

    Tai kumpaakin 😀

  • Neurologi Nykänen

    Vastaa

    Onpas typerän näköinen hiippari. Tuolla naamalla ei ole ihme, ettei synny järkevää ajatustakaan, joten ainoa mahdollisuus palkkatöihin lieneekin YLEn suojatyöpaikka ideologisesti oikein toimiville, mutta yhteiskunnan kannalta hyödyttömille yksilöille. 

    Mutta kyllä YLEllekin töihin pääsemiseksi pitäisi olla diagnoosi, eikä pelkän kaverin todistuksen pitäisi riittää tässäkään, aivan kuten muutkin joutuvat todistamaan tilanteensa saadakseen yhteiskunnan tukia ja muita sosiaalietuuksia.

  • Tuuletin

    Vastaa

    Mäntymaa on YLE:lle nyt pienin ongelma, siellä jodossa mietitään kuumeisesti paetakko vai paskoakko housuun. Enää ei auta kysyä kuka pieraisi.

  • Markku Oja

    Vastaa

    Oli liian herkullinen uutinen, jotta olisi kerennyt faktoja tarkisteleen tai luuliko, ettei asia selviä koskaan. Näin luulisin.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi