Analyysia Afganistanin tilanteesta

Amerikan farssiin päätynyt, huikeat 2,6 biljoonaa ja tuhansia amerikkalaisia henkiä maksanut sotareissu on ollut enemmän otsikoissa kuin pitkään aikaan Talibanin vallattua koko maan hallintaansa amerikkalaisten poistuttua alueelta 20 vuoden jälkeen. Amerikan sisäpolitiikassa kyselläänkin nyt järkiperusteita koko sotareissulle, mutta niitä ei ole antaa.

Kolumnit

Tilanne on vielä varsin elävä, mutta voimme jo analysoida ja miettiä syitä ja seurauksia tapahtumiin liittyen. Ensinnäkin tulee miettiä syitä, miten ”maailman mahtavin armeija” hävisi sodan näin karkeasti ilmaistuna ruosteisilla aseilla taistelleita ”maalaistolloja” vastaan. Onko kyse todellakin imperialistivaltion sotilaallisen hegemonian murtumisesta vai 8D-shakista ja siihen liittyvästä peliliikkeestä? Vaihtoehtoja voisi olla:

1) Yhdysvallat todella hävisi sodan. Taliban on kaikessa rauhassa vahvistanut asemiaan, värvännyt sotilaita ja rakentanut sotajoukon takana vaikuttavia taloudellisia ja muita resurssejaan, kuten poliittisia yhteyksiä merkittäviin tahoihin. Amerikkalaisten läsnäolo on tehnyt kokonaisesta sukupolvesta edeltäjiään vihaisempia, minkä vuoksi miehittäjän sotilailla on yhä tukalampi olla paikalla.

Sissisodan keinoin miehittäjän resurssit syötiin loppuun ja yhä kasvavan sotajoukon edessä avoimeen taisteluun ryhtyminen olisi ollut verilöyly molemmille osapuolille. Avoimessa konfliktissa tappio olisi ollut vielä nöyryyttävämpi kuin mitä se nyt on. Nyt miehittäjä poistui alueelta ”hyvää hyvyyttään”, koska se ei halua myöntää sotilaallista tappiota.

Piti tämä skenaario paikkansa tai ei, sitä tullaan joka tapauksessa käyttämään Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vastaiseen propagandaan Lähi-Idässä ja muualla maailmassa. Miehittäjän poistuminen Afganistanista varmasti motivoi myös muita alueen sotilaallisia voimia, jotka ovat usein merkittävästi paremmin aseistautuneita kuin Taliban.

Mikäli maan sotakoneisto todella on osoittanut olevansa alistuvaa sorttia Talibanin edessä, tulee sillä jatkossa olemaan entistäkin epätervetulleempi olo muualla Lähi-Idässä, missä miehittäjät pitävät miehiään. Esimerkiksi Irakissa on myös kokonainen katkera sukupolvi odottamassa kostoaan.

Pitää myös muistaa, että Yhdysvaltain ”tärkein liittolainen”, Israel, alistui vasta keväällä palestiinalaisten rakettitulen alla. Palestiinan suunnalta tuleva vastarinta ei ole alueen vahvinta, ei lähelläkään, mikä kertoo jotain sionisti-klikin todellisesta sotilaallisesta vahvuudesta. Mikäli esimerkiksi libanonilainen Hizbollah tai Iranin valtio päättää ryhtyä täysimittaiseen sotaan Israelia ja sen liittolaisia vastaan, tulee se johtamaan valtavaan verilöylyyn miehittäjienkin puolella.

2) Kyse on pidemmälle katsotusta peliliikkeestä. Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista tietoisena siitä, että se johtaa Talibanin voittoon. Taliban edustaa islamin wahhabistista tulkintaa, mikä on ristiriidassa esimerkiksi Iranin (sionistien suurin sotilaallinen uhka alueella) valtion edustaman shiia-islamin kanssa. Esimerkiksi Iranin sotilaallinen eliittijoukko vallankumouskaarti oli etulinjassa taistelemassa wahhabistista ISIS-järjestöä vastaan aikaisemmin.

Sionistit saattavat toivoa, että Taliban aloittaisi Iranin härkkimisen, mikä heikentäisi maata ilman, että Naton tarvitsee uhrata sotilaitaan tai pommejaan. Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, että molemmat pyrkivät pitämään hyvät välit toistensa kanssa. Yhdysvallat varmasti koittaa kuitenkin agitoida sotaa osapuolten välille ulkopuolisella propagandalla.

1980-luvulla Yhdysvallat tuki Iranin ja Irakin välistä sotaa myymällä molemmille osapuolille aseita. Tästä seurasi Iran-Qontra-skandaalina tunnettu tapahtuma. Samaa taktiikkaa voidaan käyttää tälläkin kertaa hieman toisenlaisin keinoin: maan poistuessa Afganistanista on taakse jätetty valtavia määriä aseita aina ajoneuvoista ja panssarivaunuista helikoptereihin ja hävittäjiin, muusta aseistuksesta puhumattakaan. Lienee tarpeetonta erikseen kertoa, kenelle aseet ovat nyt päätyneet. Tämän voi tulkita jopa epäilyttävänä aseiden hylkäämisenä.

Aika tulee kuitenkin näyttämään, alkaako Afganistanin suunnalta Iranin tai sen liittolaisten härkkiminen. Sota islamin eri haarojen välillä olisi Israelin etu. Kaikki, mikä heikentää Irania ja sen liittolaisia, on Israelin etu.

3) Maa tarvitsee resurssejaan muualla. Yhdysvallat on saattanut vetäytyä maasta myös siksi, että se tarvitsee resurssejaan muualla. Tarve on niin iso, että Afganistan on toissijainen sen rinnalla.

Muualla Lähi-Idässä Iranin rakentama vastarinta-akseli on tänä päivänä niin vahva, että se voisi halutessaan pyyhkiä koko Lähi-Idän avaruuspölyksi. Yhdysvaltojen pitää ehkä turvata enemmän Israelia ja se siirtää miehiään sinne.

Myös Yhdysvaltain sisäinen levottomuus kasvaa koko ajan valkoisten patrioottien, mustien, liberaalien, rokotevastaisten ihmisten ja vähän kaikkien muidenkin toimesta. Etenkin valkoisilla patriooteilla on valtava määrä aseita, joita hallitus tuskin haluaa käännettävän itseään kohti.

Trumpin kannattajien keskuudessa uskotaan vaalien tulleen varastetuiksi, ja hyvin pitkälle samat tahot vastustavat pakkorokotuksia. Poliisi on ajettu alas monissa paikoissa liberaalien toimesta, mikä vahvistaa mustien BLM-mellakointia, jota tuetaan liberaalien toimesta. Kaaos on ennennäkemättömän suurta pitkin maata, vaikka se toistaiseksi on pysynyt enemmän tai vähemmän perinteisenä mellakointina ja tappeluina.

Sotilaalliset resurssit voidaan suunnata maan sisällä tapahtuvan poliisivaltiokehityksen edistämiseen. Mikäli aseiden omistajat tajuavat laajasti Talibaninkin käyttämän sissisotataktiikan olevan valtavasti vihollisen resursseja syövää touhua, tulee maassa olemaan hallituksella potentiaalisesti kuumat paikat. Siksi sotilaita voidaan tarvita kotimaassa.

Joka tapauksessa…

Joka tapauksessa kyse on hyvin mielenkiintoisista tapahtumista. Oma veikkaukseni on, että yllä listatuista vaihtoehdoista ensimmäinen on se todellinen, eli imperialistivaltion sotilaallinen ylivalta alkaa murenemaan ja kovaa vauhtia.

Maa on keskittynyt armeijansa kanssa juhlistamaan tasa-arvoa ja homostelua, kun sen viholliset ovat keskittyneet vähän toisenlaiseen sotilaalliseen kasvattamiseen. Tekninen osaaminen ei vielä itsessään tarkoita voittamattomuutta.

Kun vielä muistaa, että vihaisten lähi-itäläisten lisäksi Yhdysvaltojen geopoliittisia vihollisia ovat sellaiset pikkuvaltiot kuin Kiina ja Venäjä, ei Yhdysvalloilla oikeastaan ole edes toivoa maailmanlaajuisen sotilaallisen ylivallan ylläpitämisessä.

Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa on hurrattu maan häviölle avoimesti kansallismielisten toimesta. Maan tuottamaan liberaaliin roskaan ollaan niin kyllästyneitä, että sen sotakoneiston tappio otetaan vastaan riemuhuudoin. Jopa amerikkalaiset nationalistit ja entiset sotaveteraanit monesti nauttivat tilanteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että pitkällä aikavälillä poliittinen vastarinta maan imperialismia tulee kasvamaan myös nyt taloudellisesti ja kulttuurillisesti alistetuilla alueilla.

Pakolaiskriisiä pukkaa?

Lyhyellä aikavälillä voimme odottaa pakolaisvyöryä alueelta, mikä tulee näkymään myös Suomen kaduilla. Haavisto lupasikin jo ensihätään hakevansa 170 henkilöä Suomeen. Esimerkiksi Englantiin pääsee Afganistanista nyt, vaikka ei olisi passia.

Tämä on tietenkin huono asia. Kyse ei kuitenkaan ole mistään luonnonvoimasta, jota ei voi estää, vaan poliittisesta tahdosta olla availematta rajoja. Euroopan Unioniinkin kuuluu jäsenmaita, jotka eivät pakolaisia vastaanota, mutta ikävä kyllä Suomi ei ole sellainen. Saatamme nähdä lähiaikoina vuoden 2015 toisinnon.

Uusi pakolaiskriisi varmasti vaikuttaisi myös Euroopan omaan sisäpolitiikkaan: kuten vuonna 2015, nationalistit aktivoituisivat entisestään, liberaalit hulluttelisivat aikaisempaakin kovemmin ja pakolaiset kaunistavat raiskaustilastoja entisestään, mikä kaikki lisää eurooppalaisten raivoa hallituksia kohtaan.

Afganistanin tapahtumat saattavat siis vaikuttaa dominoefektinä pitkälle maan rajojen ulkopuolella. Lähivuodet tulevat näyttämään, mitä tapahtuu.

Afganistan Black Lives Matter Donald Trump Euroopan unioni Eurooppa Filosofia Geopolitiikka Historia Hizbollah Irak Iran Israel Kansallismieliset Kiina Kolumnit Kotimaa Kulttuuri Lähi-itä Nato Pakolaiset Palestiina Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri Rikos Rotu Sionismi Sissisota Sotilasliitto Taliban Talous Teknologia Ulkomaat Väestönvaihto Valkoinen rotu Venäjä Yhdysvallat Yhdysvaltojen mustat Yhteiskunta

Keskustelu

19 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Terhomatti Hämeenkorpi

  Vastaa

  Israel ei alistunut keväällä palestiinalaisten rakettitulen alla !!!
  Kyseessä oli Hamas – perkele, joka käyttää hirmuvaltaansa Gazan kaistaleellta /kaistaleella.
  Sitäpaitsi: Jos Israel kerrankaan alistuisi, niin se olisi tuhon oma.
  Mietttikää sitä, ja lopettakaa tuo Israelin mollaaminen – kyseessä on kuitenkin Lähi-idän ainoa demokraattinen hyvinvointivaltio. Muut ovat paskastanioita.

  • Nimetön

   Vastaa

   Et ilmeisesti seuraa erityisen tarkasti alueen tapahtumia 🙂

   Ei Israel tietenkään myönnä alistuneensa, mutta ei kyseistä miehittäjävaltiota paljoa tuntunut haittaavan kyseisen rytinän päättyminen – Hamasillakin kun on tulivoimaa ihan riittävästi. Hamasin vastarinta oli voimakkainta koskaan, eikä se näyttänyt hiipumisen merkkejä juutalaisten juostessa hädissään suojiinsa vastarinnan ohjusten tieltä.

   Kyseinen rytinän oli vasta alkusoittoa sille, mitä ”Israelissa” eli miehitetyssä Palestiinassa on luvassa.

   • Terhomatti Hämeenkorpi

    Vastaa

    ”Juutalaisten juostessa hädissään suojiinsa”. ”Hamasin vastarinta”.
    Älä viitti typerehtää – Hamas-perkele aloitti, mutta Israel pani vastaan ja pakotti sen lopettamaan. Sitäpaitsi jokaisessa maassa siviilit juoksevat pommisuojiin / turvaan ollessaan tulen alla. Ja tuli mitä tuli rytinää arabiaanojen taholta – Israel puolustaa maataan ja kansaansa. Kyllä tässä muutkin seuraavat tilannetta kuin sinä!
    P.S. Nimettömällä ei ole nimeä – eikö kehtaa laittaa?

    • Nimetön

     Vastaa

     Onko Terhomatti ”Hämeenkorven Terhomatti” Hämeenkorpi siis vakavasti sitä mieltä, että Israelilla olisi jotain todellisia selviytymisnahdollisuuksia antisionistisen vastarinta-akselin edessä?

     Viimeksi kun esim. Israel ja Hizbollah sotivat vuonna 2006, joutuu Israel perääntymään Libanonista. Miksihän? Ja siitä on tultu pitkälle.

   • Seppo Lehto

    Vastaa

    #Ei ole mitään ”miehitettyä” palestiinaa, se tuhottiin jo ennen ajanlaskua.
    Jordania etc arabeja beduiineja etc väärällään. Ei kukaan puhu oikeasti miehitetystä Kurdistanistakaan, saati miehitetystä Suomesta.
    Suuri on huoli muutaman vuohipaimenen santakasasta. 😉 Saman verran lähti miehitetystä Suomesta muuhun Suomeen. Alueina miehitetyt alueemme isompi kuin koko Suur-Israel Jordania Siinai. Missä kirjoittajan vaatimukset Suomen aluepalautuksista?
    Oletko kommunisti isovenäläinen marxisti?

    Seppo Lehto

  • Noutaja tuloo

   Vastaa

   Voit olla vilpittömästi tuota mieltä enkä viitsi edes aloittaa vääntämään asiasta sen enempää kun kysyn että minkälaiset ihmiset pitävät paitoja joissa on silhuetti raskaana olevasta naisesta ja teksti:”Shot one, killed two”?

   Tässä kohtaa on ymmärrettävää että juutalaisia pelottaa. On se sitten sunni- tai shia muslimi niin juutalainen on molemmille vihollinen. Ja raamatussakin puhutaan googeista ja maagoogeista jotka hyökkäävät juutalaisten kimppuun Bekaan laaksossa ja sitten tapellaan kolme vuotta. Amerikkalaisten läsnäolo on ollut ainoa asia joka on pitänyt arabit kauempana tästä hyökkäyksestä mutta kuten raamatussa sanotaan, hyökkäys tehdään väärän Paavin aikana, joka on numerolla 266. Ja samaa raamattua lukevat myös juutalaiset jotka tietävät aikansa tulleen. Eikä muita kuin itseään sovi syyttää.

  • Anonyymi

   Vastaa

   Voi, mene sinne luvattuun maahasi kipapää.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Vuoden 2015 tapahtumat saattavat uusiutua, tällä kertaa vielä jopa isommassa mittakaavassa, sillä porukkaa on tulossa aivan varmasti myös muualta kuin pelkästään Afganistanista.
  Veikkasin jo aiemmin, että lähivuosina saattaa olla tulossa jotain vuoden 2015 kaltaista invaasiota, monet merkit siitä olivat ilmassa ja veikkaukseni näyttää valitettavasti osuvan suhteellisen hyvin oikeaan.
  Jos vuoden 2015 tapahtumat toistuu (jopa suuremmassa mittakaavassa), Eurooppa tulee olemaan pahasti polvillaan.

  Suomen turvapaikka- ja rajapolitiikan pitäisi olla sillä tasolla kuin se on esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa, vain sillä tyylillä pystyisimme välttymään suuremmilta rotumuukalaisten massoilta, mutta näin ei valitettavasti ole. Meillä on hallituksessa sen verran kovan luokan kansanpettureita, että he tulevat oikein vaatimaan näitä afgaaneja ja muita turvapaikkaturisteja Suomeen, suomalaisten kiusaksi.

  Euroopan olisi nyt syytä herätä, valkoisen väestön aktivoiduttava ja pysäytettävävä yhdessä tämä kehitys.
  Defend Europe!

  • Plääh

   Vastaa

   Ja ”Syyriasta” tuli 30000 afrikkalaista ja irakilaista syyrialaisten sijaan. Afgaanejakin, mutta osin muualta kuin Afganistanista. Nyt siis taas tulee afriikkalaisia ym. afganistailaisten sijaan ja niitäkin. Pääasiassa Iranista ym. eli muualla kuin Afganistaissa asuneita.

   Kymmenien tuhansien vastaanottovalmius on ilmoitettu!

 • eki

  Vastaa

  Kohta 2 oli jäljillä. ei yhdysvaltain toiminta nyt ihan niin huonoa ole että tuollainen määrä aseita vahingossa jää. Eikä se sitä paitsi ollut edes ensimmäinen kerta. Taliban miehet on koulutettu ja varustettu aivan tarkoituksella.

 • Dr.MKa

  Vastaa

  Sota Opiaateista. Lyhyesti:
  Afganistanin miehityksen vakiinnuttua, USA:ssa opiaattien käyttö lisääntyi runsaasti. Ongelmia ilmeni.
  Pari vuotta sitten täyssynteettisen ja 100x heroiinia voimakkaamman opiaatin, fentanyylin, patentti raukesi. Fentanyylilaastareiden (kipulääke, mm vanhuksille) hinnat putosivat myös Suomessa.
  Ei tarvita enää suuria unikkopeltoja, kun on saatu hiottua syntetisoivien tehtaiden prosessit kuntoon. Teollisten prosessien tehokkaaksi saattamisessa kestää helposti kuukausia.
  Siksi(kin) voidaan vetäytyä nyt.

 • TT

  Vastaa

  Hyvä artikkeli tärkeästä aiheesta. Afganistan voi olla se käänteentekevä tapahtuma maailmalla, joka lopulta vääntää tapahtumien virtaa kansallismielisten eduksi. Kansallismieliset ovat saaneet siellä valtavan moraalisen voiton. Taleban on mukavasti sivistynyt sitten 1990-luvun villien aikojen. Kansallismielisen on helppo kannattaa ”jumalan sotureita”, jotka taistelevat lännen moraalista rappiota ja miehitysjoukkoja vastaan. Liian tiukkapipoinen sharia on ikävä juttu, mutta suuressa kuvassa sekään ei paljoa haittaa. Meillä on tyrannit ihan omasta takaa, jotka lääkkeineen ja loputtomine sulkutilapolitiikkoineen ihan avoimesti uhmaavat meidän ja lastemme tulevaisuutta. Tietenkin pitää mainita myös viha valkoista rotua vastaan, jota nk. eliittimme edistää. Kukaan ei jaksa murehtia shariaa, kun näkee millaiseen hirmuvaltaan länttä ollaan alistamassa.

 • Pah

  Vastaa

  Pian Etelä-Euroopan teillä vaelta tänne hölmölän suuntaan taas sankoin joukoin ”korkeasti koulutettuja” akateemikkoja ja muita karjuvaa työvoimapulaamme paikkaamaan saapuvia ”apulaisprofessoreita” joten työvoiman ”kohtaanto”-ongelmat ovat pian muisto vain.

  https://www.verkkouutiset.fi/professori-kauhistui-toivottavasti-eivat-katsoneet-riikka-purran-haastattelua/

  https://www.verkkouutiset.fi/suomen-tyomarkkinoilla-merkittava-kohtaanto-ongelma/

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Sotia käydään taloudellisista, ei poliittisista syistä. Sota on maailman suurin laillinen bisnes ja aina kun soditaan, joku tienaa. 

  Afganistanin sotaa ei olisi tullut, jos sillä ei joku olisi tienannut. Samat pankkiirit ja bisnesmiehet, jotka tienasivat mm Afganistanin sodalla, tienaavat myös tulevalla, kehitysapurahoilla rahoitetulla Afganistanin jälleenrahoituksella.

  Follow the money.

 • White noise

  Vastaa

  Mitäs sille USA:n sponssaamalle miehityshallinnon sotakalustolle tapahtui? Luulisi olevan niistä Talibanille hyötyä ja päivitystä omiinsa.

  • Nimetön

   Vastaa

   Sinne ne talibaleille päätyivät

  • TT

   Vastaa

   Kalusto jäi talebaaneille ja sotilaskoulutettuja miehiä kuskataan kymmenin tuhansin länteen ”pakolaisina”. Länsi häviää aina, koska johtajamme ovat nilkkejä ja kansa enimmäkseen tyhmää.

 • Velkarahaa

  Vastaa

  Eiköhän täällä saada taas homoarmeija kantamaan taleban-ukkojen laukut vuoden 2015 tapaan, kun ovat matkalla tutustumaan prinsessoihimme ‑johon heillä on oikeus.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Tätä itsekin veikkaan, se laukkujen kantaminen oli pohjanoteeraus.
   Tämän maan poliittinen johto oli silloin vitsi ja vähintään yhtä suuri vitsi se on tänä päivänäkin.
   Eurooppa tulee olemaan todella syvällä suossa tämän rotumuukalaisten invaasion takia.
   EU:n ”johtajat” vain nauravat tyytyväisinä, kun saadaan taas yhteiskuntia sekaisin ja rotumuukalaisten tuloa Eurooppaan vauhditettua.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi