Radikaali arkisto: Roskaa vai Ruokaa?

Partisaanin Radikaali arkisto -nimisessä artikkelisarjassa julkaistaan ajattomia kansallisradikaaleja tekstejä viime vuosikymmeniltä Suomen eri vastamedioista. Artikkelisarjan tavoite on lisätä kansallismielisen yleisön syvällistä ymmärrystä ideologisista ja poliittisista kysymyksistä.

Radikaali arkisto

Pimeinä syys- ja talvikuukausina on tärkeää huolehtia riittävästä D‑vitamiinin saannista. Mutta vuoden ympäri on tärkeää ymmärtää, miten kapitalistinen voitontavoittelu sotkee likaiset näppinsä virallisiin ravintosuosituksiin.

***

Elintarviketeollisuus on vaihteeksi tapetilla. Lehdet ovat uutisoineet harhaanjohtavasti markkinoivista ravinnelisien valmistajista. Suurimmassa osassa tuotteista D‑vitamiinipitoisuus oli mainostettua alhaisempi 20 prosentin virhemarginaaleista huolimatta. Kahden tuotemerkin pillereistä puuttui D‑vitamiini kokonaan. Valmistustietojen perusteella edellä mainitut on valmistettu EU:ssa, loput Suomessa tai Tanskassa. Suomen lääkelaitosten laadunvalvonta selvästi takkuaa, mutta täysin vailla olevat täyttävät petoksen tunnusmerkistön.

D‑vitamiinista on ollut puhetta suomalaisessa terveyskeskustelussa. Julkisuuteen on tuotu useita tutkimuksia, jotka osoittavat yhteyden korkean D‑vitamiinin saannin ja lukuisten positiivisten terveysvaikutusten välillä. Vanhenemisen tuoma luuston haurastuminen on vähäisempää niillä, jotka ovat elämänsä aikana nauttineet reilusti D‑vitamiinia, kuten myös MS-tauti, diabetes, syöpä sekä useat sydän- ja verisuonisairaudet. Tämänhetkinen saantisuositus Suomessa on 7,5 µg päivässä aikuisille. Asiaa tutkineet tieteilijät pitävät suositeltavana vähintään 20 µg:n päivittäisannosta.

Ruoka-aineista rasvaiset kalat, metsäsienet, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät D‑vitamiinia. Selvistä eduista huolimatta viralliset pyörät pyörivät hitaasti, ja saantisuosituksia on viilattu ylöspäin vasta asian saadessa suurempaa huomiota terveystietoisten kansalaisten keskuudessa.

Biologisena anekdoottina mainittakoon, että valkoinen ihomme on sopeutuma pohjoisen vähäiseen valoon, ja kykenee tuottamaan tehokkaammin D‑vitamiinia auringonvalosta kuin tumma iho. Samasta syystä ei-valkoiset maahanmuuttajat kärsivät kantaväestöä useammin riisitaudista pohjoisen maissa.

D‑vitamiinin tapaus on mielenkiintoinen sen laajemmasta yhteydestä vääristyneisiin ravintotottumuksiin ja ‑suosituksiin. Vitamiinien (C ja E) saantisuositukset ovat kategorisesti tutkittuja suositustuloksia alhaisemmat. Vitamiinit vaikuttavat immuunijärjestelmän ja kehon yleiseen hyvinvointiin. Suurempia ongelmia tuottaa makroravinteiden syöminen väärissä suhteissa. 1970-luvulta periytyvän ruokapyramidimallin mukaan energiansaannista 50–75 % tulisi saada hiilihydraateista kuten riisistä, pastasta, perunasta, leivästä, vihanneksista ja hedelmistä. 15–30 % energiasta saataisiin rasvoista ja 10–15 % lihan ja kalan proteiineista. Ruokapyramidi on todellakin tehnyt tehtävänsä; suuri osa länsimaisista ihmisistä on alkanut muistuttaa ruumiinrakenteeltaan pyramidia.

Makroravinteiden laadun suhdetta kehonkoostumukseen on tutkittu perusteellisesti. Erään teorian mukaan ihmislajin siirtyminen metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi on tapahtunut evolutiivisella skaalalla niin nopeasti, ettei elimistö ole ehtinyt sopeutua hiilihydraattipainotteiseen ruokavalioon – seurauksena muun muassa ylipainoisuus ja diabetes. Asia on akuutti erityisesti nykyään, kun ruoan määrästä ei ole pulaa. Esi-isämme söivät enimmäkseen saalistamaansa riistaa. Heidän ruokavalionsa koostui proteiinista, rasvasta ja vain vähissä määrin hiilihydraatista. Tämän päivän aktiivikuntoilijat tietävät riittävän proteiinin saannin olevan edellytys lihaksiston kehittymiselle.

Voimmekin kysyä, mihin meille annetut ravitsemukselliset ohjeet pohjautuvat? Jos tavoitteena on yleinen kansallinen etu, ravintosuosituksia tulisi muuttaa uusien tutkimustulosten varmistaessa aiemmat mallit virheellisiksi. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, esimerkiksi D- ja C‑vitamiinien sekä rasvojen käyttömäärien suhteen. Kuvaavaa sekin, että Suomen ruokapyramidi on kopio Yhdysvaltain maatalousministeriön suunnittelemasta alkuperäismallista. Eturistiriita kansanterveyden ja maataloutta lobbaavan instanssin välillä on tietenkin mahdoton ajatus. Huonot ravintosuositukset eivät varsinaisesti haittaa niitä tahoja, jotka yrittävät ”auttaa” meitä. Laihdutus- ja lääketuotteiden valmistajille on vain hyvä, että ihmiset ovat ylipainoisia ja sairaita. Tämä takaa tuotteiden kulutuksen jatkossakin.

Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Radikaali arkisto Rotu Tiede & luonto

Keskustelu

19 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Eläintieteilijä

  Vastaa

  Pankkiirit ja poliitikot haluavat kieltää ihmisiltä lihan syönin. Jos kasvava lapsi ei saa eläinproteiinia ja rasvaa, hänen aivonsakaan eivät kehity normaalisti.

  • Raakamaito

   Vastaa

   Raakamaidosta saa nekin ilman eettisiä ongelmia.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Mitä tulee noihin kaiken maailman ravintolisiin, niin on hyvä muistaa että kauppojen hyllyt ovat aina olleet täynnä PURKITETTUA PETOSTA. Sen ei pitäisi enää nykyaikana olla yllätys että jotain ravintoainetta on pillereissä ilmoitettua vähemmän tai joku vitamiini saattaa jopa puuttua kokonaan.

  Kyllä suomalainen saa KAIKKI tarvitsemansa ravintoaineet monipuolisesta ravinnosta, mitään pillereitä ei pitäisi tarvita ollenkaan!

  Välttäkää valmisruokia ja tehkää itse ruokanne puhtaista kotimaisista raaka-aineista. KOKONAISVALTAISEEN kansallismieliseen ajatteluun kuuluu ehdottomasti suomalaisista raaka-aineista valmistettujen suomalaisten ruokien syöminen. Siihen ei kuulu karvaranteiden vääntämien pizzojen tai kebabien syöminen. Jokaisen AIDOSTI KANSALLISMIELISEN SUOMALAISEN keittiöön (siis nimenomaan keittiöön eikä olohuoneen kirjahyllyyn pölyttymään) kuuluu keittokirja nimeltä ”MAIJA KEITTÄÄ koulussa”-Gummerus 1948.

  Nuorempi sukupolvi ei enää muista legendaarista, vuonna 2016 kuollutta, kaikkien aikojen aitosuomalaisinta TV-kokkia eli JAAKKO KOLMOSTA. Vuosikymmenien ajan hän saarnasi televisiossa terveellisen suomalaisen ruoan puolesta ja antoi erinomaisia ruoanlaitto-ohjeita. Keittiömestari Jaakko Kolmosesta voisi muuten joku Partisaanin toimittaja tehdä joutessaan artikkelin nuorempia varten!

  Siitä mitä ruokaa suuhun laitamme, siitä alkaa taistelu kirottua ulkomailta tulevaa kulttuurihapatusta vastaan.

  • Vittuun jatkuva kokkaaminen!

   Vastaa

   Saatana minä en ala jatkuvasti kokkaamaan, vaan haen silloin tällöin välillä valmisruokiakin tai syön ravintolasafkaa! Ja ravintolasafkalla en meinaa pizzoja tai kebabbia. Niitä nyt ei niin pahemmin enään tuu syötyä. Ravintolasafkalla meinaan pikemminkin vaikkapa Harald-ravintolaa, joka tekee loistavaa perusruokaa tai Italialaisia pastaruokia. Aasialaisista ravintoloista sitten Vietnamilaista, Korealaista, Japanilaista, Thaimaalaista ja Intialaista. Hyviä ja terveellisiä ruokia valtaosa. Joskus välillä hamppareitakin ja näitä hyvien suomalaisketjujen, kuten Naughtyn ja Bonelessin. Säästää jumalauta enemmän aikaa ja vaivaa, jos on vaikkapa vielä kiirettä päivällä tai muuten vaan haluaa touhuta päivällä!

   • Neula ja laakeri

    Vastaa

    Sinä joka olet huolestunut jatkuvasta kokkaamisesta, niin eihän siitä ole kukaan puhunut yhtään mitään. Mikä kieltää esimerkiksi yksinasuvaa keittämästä hernekeittoa vaikka 30 litran kattilallisen, jonka sitten laittaa pakkaseen sopivan kokoisiin säilytys rasioihin. Siinä on yhdellä kertaa vain parissa tunnissa keitetty hernekeittoa yksinasuvalle koko talveksi ja on taatusti paremman makuista mitä purkkihernekeitto. EEUU:ko sen kieltää???

    Nykyaikana monelle aitosuomalaisuus tuntuu olevan pelkkiä pinnallisia ja päälle liimattuja protestiluonteisia asioita. Viedään esimerkiksi kukkia tai kynttilöitä kansallissankarien haudoille ja kuvataan se ja huolehditaan siitä että koko Suomi varmasti näkee ne kuvat, pidetään leijona-paitaa tai leijona-riipusta päällä tai heilutaan jonkun lipun kanssa jossain kulkueessa ja toivotaan pääsevän YLE:n uutislähetykseen koko Suomen nähtäväksi. Aito suomalaisuus lähtee siitä mitä RUOKAA SUUHUN LAITETAAN!

    Kuvitelkaa esimerkiksi sellainen Iranilainen muslimi joka Suomeen muuton jälkeen unohtaa oman ruokakulttuurinsa ja alkaa jouluna syömään kinkkua ja lanttulaatikkoa, pääsiäisenä mämmiä ja juhannuksena punaista heraa, niin mikä ihmeen muslimi sellainen on, eihän hän ole muslimi eikä mikään!

    Näinollen Suomalainen joka ei arvosta suomalaista ruokakulttuuria ja syö mielellään etnisissä ruokapaikoissa kaikenmaailman kierosilmien ja karvaranteiden tekemiä pikaruokia on valitettavasti kadottanut aitosuomalaisuudestaan ison osan (jos sitä aitosuomalaisuutta on ylipäänsä koskaan ollutkaan). Itse asuin kauan sitten ulkomailla muutaman vuoden ja suomalaisen ruoan saamisessa oli alkuun omat hankaluutensa. SILLOIN YMMÄRSIN MITÄ SUOMALAISUUS ON!

    • Äskeinen

     Vastaa

     Kun sanoit että välttäkää valmisruokien ostoa ja tehkää ruokanne itse, niin siitä sain käsityksen että pitäisi vaan kokata säännöllisesti.
     Ja kyllä mä syön suomalaistakin ruokaa ja tykkään ainakin kermaisesta kalakeitosta, silakkapihveistä ja maksalaatikosta, ainakin hyvin tehtynä. Nykyään tämä kaupoista saatava ei enään ole niin yhtä hyvää kuin ennen. Kalakukko ja karjalan paisti ainakin, jos ollut sekin onnistunutta ja ties mitä kaikkia peruna-kala tai liha ‑yhdistelmiä, jos niitä nyt sinänsä suomalaisina voi pitää. Kun eikös Saksastakin ole tänne jotain juttuja kanssa tuotu? En nyt ole varma ruokaresepteistä, mut ainakin koulutusjärjestelmä ja mitä muutakin? Kuinka paljon meilläkin on välttämättä omaa?

     Ja siis oletko sinä nyt ihan tosissasi tuon aitosuomalaisuuden kanssa? 😀 Minäkö nyt en siis ole suomalainen tai arvosta suomalaista ruokakulttuuria vaan sen takia että välillä tekee mieli muutakin vaikka aasialaista, ranskalaista tai kreikkalaista esimerkiksi? Onhan se nyt muutenkin ihan mukavaa vaihtelua siihen arkeen, ettei se olisi ihan aina vaan sitä samaa perusmättöä. Entäs ne suomalaiset, jotka ei vaan satu tykkäämään jostain tai useammastakin suomalaisruoasta? Niinkuin yllättävän monen olen kuullut sanovan ettei niin useista jouluruoista välitä. 

     C’mon hei! Tuo nyt menee jo ihan pelleilyn puolelle! En ole ikinä ennen kuullut, et kansalaisuus nimenomaan pohjautuu siihen, mitä sinä syöt 😅 Sen minä kyllä ymmärrän jos kielen ja geneettisen veren perimän mukaan luokittelee tai jos omaa vielä tiettyjä kansalle tyypillisiä luonteenpiirteitä taikka ajatusmentaliteetin. Mutkun meissäkin on yksilöitä ja kullakin omia makuja. Eikä kaikkien ole pakko tykätä kaikesta. Eihän esimerkiksi kaikki mustatkaan tykkää räpistä ja R’n’B:stä, vaikka yleensä se on näyttänyt näin menevän.
     Onneksi tykkään suomalaisestakin ruoasta, sillä muuten mun tekisi mieli syödä aina vaan yhä vähemmän suomalaista ruokaa!

     • Neula ja laakeri

      Vahvaan kulttuuriin kuuluu aina VAHVA RUOKAKULTUURI!. Ajattele vaikka japanilaista tai juutalaista keittiötä. Ei niistä japanilaisten tai juutalaisten ruokalajeista tarvitse ulkopuolisen pitää, mutta he itse rakastavat ja kunnioittavat oman keittiönsä perinneruokia yli kaiken ja se riittää. Minä suhtaudun suomalaiseen ruokakulttuuriin yhtä vakavasti ja kunnioittaen kuin japanilaiset ja juutalaiset omaansa. Sen vuoksi on hyvin hankala keskustella suomalaisesta ruokakulttuurista jos toinen osapuoli ei yksinkertaisesti ymmärrä mistä puhutaan. Hyvää jatkoa sinulle seikkailuissasi ulkomaalaisten makujen maailmassa.

     • Kommentoin vielä

      Niin, eli siis sinun mielestä ihminen voi vaan joko syödä ja arvostaa oman kotimaansa ruokaa tai sitten olla syömättä ja vihata? Siis voi huhhuh miten mustavalkoista jo jonkun tapa nähdä maailmaa voi jo olla.

      Eli kuvitellaanpa näin, et sinä olet vaikka kaupungilla liikkeellä jonkun työ- tai uuden kaveriporukan kanssa ja nälän tullessaan he haluavat mennä syömään johonkin aasialaiseen ravintolaan, koska he tykkäävät ja/tai vaihtelun vuoksi haluavat välillä syödä sellaisessa, niin miten sinä olet? Sinäkö heti vastaat että ei, koska koska olen aitosuomalainen ja aitosuomalaiset ei missään sellaisissa paikoissa koskaan syö tai että ei, koska minä kunniotan oman maani ruokakulttuuria ja kieltäydän sen takia syömästä noissa? Tai sinä vitruilet niille että te ette ole mitään aitoja suomalaisia, käytte noissa? 😀 Tai sama kämpässä jonkun uuden tyttöystän kanssa?

      Koskaan ei voida VÄLILLÄ huvin vuoksi kokeilla jotain eksoottista hyvää, vaan aina pitää rajoittua siihen samaan peruskauraan! Tajuatko sinä kuinka huvittavan retardilta toi jo kuulostaa! No ei kai siinä mitään, jos nyt joku väkisinkin haluaa elämästään tehdä vaikeampaa, rajoittuneempaa ja yksitoikkosen toistuvampaa tuolla. Kun ihmisenhän on sanottu pysyvän onnellisempana, jos se saa siihen välillä muutosta, erään intialaisfilosofin mukaan (tai tässä tapauksessa vaihtelua).

      Ja en tiedä luitko nyt ihan oikein kun sanoin että on siis SUOMALAISIAKIN, jotka eivät kaikista oman maansa ruoista tykkää, kun eivät vaan satu tykkäämään, en puhunut ulkomaalaisista!
      Jos tämäkään kirjoitus nyt ei vielä saa sua katsomaan uudella tavalla, niin aika hullu jätkä olet! En tuhlaa sit tämän enempää aikaa tähän aiheeseen!

     • Nimetön

      ”kommentoin vielä”:

      Olen eri, mutta mikä sinua sitten estää syömästä muualla kuin työkaverisi? Ryhmäpaineko? Otit varmaan viisi koronarokotettakin?

      Entä mikä sinua estää hankkimasta raaka-aineita ja tekemään eksoottista ruokaa itse? Se uus muidukin tykkää takuulla enemmän.

      Aika vähissä sinun isänmaallisuutesi on, jos noin kevyin perustein siirrät rahojasi miehittäjien taskuun.

     • Äskeinen

      ”Olen eri, mutta mikä sinua sitten estää syömästä muualla kuin työkaverisi? Ryhmäpaineko? Otit varmaan viisi koronarokotettakin?”

      No en nyt ole ottanut yhtäkään koronarokotetta, siitä sun ei tarvitse olla huolissaan. No minä nyt en missä tahansa ulkomaisessa syö, niinkuin en ole viitsinyt kiinalaisia ravintoloita tukea tai näitä ulkomaisia kebab-pizzerioita, kun ei nyt muutenkaan ole pahemmin pizza tai kebab maistunut. Saatikka vielä näitä suuria ketjuja niin kuin Mäkkiä tai Burger Kingiä.

      ”Aika vähissä sinun isänmaallisuutesi on, jos noin kevyin perustein siirrät rahojasi miehittäjien taskuun.”

      Ovatko ne kaikki vai miehittäjiä? Kaikki itä-aasialaiset kansat? Ja sitten onhan niitä nyt jopa suomalaisiakin ketjuja, jotka itämaisia ruokia valmistaa, ainakin Momotoko, Fat Ramen ja Hanko Aasia, joissa kanssa olen tykännyt syödä. Tai sitten on vielä kotimainen Makaroni tehdas, joka on varmaan paras pasta-ravintola, missä olen syönyt. Koti Pizzastakin hakenut pizzat, jos sitäkin nyt joskus harvoin olen löytänyt itseni syömästä.

      Ja sanoinhan jo äsken että suomalaista perusruokaa tulee aika hyvin syötyä kotona, joten ei nyt pitäisi keneltäkään olla pois, vaikka välillä silloin tällöin syön vaikka Intialaista taikka Vietnamilaista ja kotona en aina kokkaa siksi, että kun ei aina jaksa tai ole aikaa aina kokata kotona.
      Vielä tämmöisenkin näkökulman haluisin tuoda, että jos en ikinä olisi innostunut sushista, niin en nyt samalla tavalla varmaan olisi niin yhtä helposti oppinut arvostamaan suomalaisiakin kalaruokia, joten asioilla voi olla kanssa puolensa, joten peace!

     • Neula ja laakeri

      Vastaan nimimerkille ”Äskeinen.” Makumieltymykset ovat vahvasti kulttuurisidonnaisia asioita ja minulle aitosuomalaisena nuo kaukomaiden ruokakulttuurit vaikuttavat joskus hieman etovilta. Mutta nämähän ovat makuasioita.

      Joka tapauksessa toivotan sinulle vilpittömästi hyvää matkaa sinne vietnamilaisen ruokakulttuurin makujen maailmaan= https://e.vnexpress.net/news/life/trend/paws-for-thought-cat-meat-still-top-of-the-menu-4004656.html

 • Timo

  Vastaa

  D‑vitamiini ei ole oikeasti vitamiini, vaan hormoni, steroidien sukuinen aine. D‑vitamiini osallistuu viidentuhannen entsyymin toimintaan ja on hyvin tärkeä ihmisen terveydelle. D‑vitamiinia kannattaa ottaa päivittäin 100 mikrogrammaa, bodarit ottavat 200! 

  Vaikka kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini, yliannostuksen vaara on olematon. Vitamiinia saa syödä lähes urakalla, että taso veressä nousee yli 120 mmol/l, joka sen pitäisi vähintään olla. D‑vitamiinitasot mittauttaa monessa yksityisessä palvelussa, julkinen terveydenhoito ei niitä mittaile.

  • D

   Vastaa

   Paljonko pitää syödä D vitamiinia että 120mmol tulee täyteen

 • Luciferian Enlightenment

  Vastaa

  Ravitsemussuositukset = Maatalouspolitiikkaa.

  Zone-dieetin perusperiaatteet haltuun niin ollaan oikeilla jäljillä. Orjallisesti ei tietenkään kannata noudattaa.

 • Kuka määrittää tasot?

  Vastaa

  Minulle lääkäri määräsi kolestrolilääkityksen kun ”paha kolestroli” oli suositusrajan 3.0 yli. Ei oli 3.4. No, kuka sen rajan on asettanut? Ja millä perusteella?

  Kävin hakemassa kaupasta yhden satsin niitä statiineita jotta saadaan lääkäri rentoutumaan, ne kun seuraa mitä on otettu ja mitä ei. No, en syönyt ensimmäistään, mutta vaihdoin ruokavalioni munakkaaseen:

  - neljä Snellmannin nakkia
  – kaksi isoa sipulia
  – neljä kananmunaa

  Ja kas kummaa, kuukauden päästä lääkäri oli todella iloinen kun paha-kolestroli on pudonnut yhdellä pykälällä, ollen 2.5. No, jätin lääkärin uskon valtaan, en kertonut totuutta. Mutta että ihan yksinkertaisilla asioilla kuten Para-pähkinöilläkin voi kolestrolia laskea. Siis… jos haluaa.

  Kiistämätön totuus on se että Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ei yksikään, huom. EI YKSIKÄÄN, ihminen ole kuollut sydän- eikä verisuonitauteihin 11 vuoden aikana, JOS kolestroli on ollut YLI 8. 

  Kolestroli on se joka pitää meidät hengissä. Valtimojen- ja sydämen seinämät kimmoisina. Ja tämä ”Pekka Puskan” kolestrolikammo oli se joka hänelle toi potkut. THL:kin huomasi aikoinaan että mieshän puhuu pelkkää p***aa.

  Muistakaa, jos koletrolinne on lähellä 8:aa, elätte pitkään.

  • Viddu mitä paskaa, sanotaan Virossa

   Vastaa

   Staniineita kokeilin ja sain HELVETILLISEN PÄÄNSÄRYN. Kuntosalitulokset laskivat kuin lehmänhäntä. Mieluummin kuolen kuin vedän niitä myrkkyjä ikinä enää.

 • joo

  Vastaa

  D‑vitamiista (kopy pastaa vanhoista jorinoistani)

  D‑vitamiini on kovin tärkeä vitamiini ja hormoonin kaltainen aine.
  Yleisesti mailmalla jatkuvana ylätasona pidetään 250ug saantia päivässä.
  D‑vitamiinista varoitellaan että saataa haitata munuaisia suurilla annoksilla
  ja 250 ug on vielä melko kaukana, sillä saavuttaaksesi liian suuren tason
  veressäsi pitänee syödä 1000ug pari viikkoa että saavutat yli 300 millimoolia (~350mmol)
  jotta kalsium alkaa irtoilla luustosta ja alkaa haitata munuaisia.
  1000ug päivittäiseen annokseen ei oikeastaan ole mitään tarvetta,
  ainakaan ilman osaavaa valvontaa ja poikkeuksellista tilannetta.
  Hyvä taso veressä on 100–200mmol, THL suositukset ovat 45–70mmol,
  vastoin tuhansia asiaa tutkivia artikkeleita pubmedissä.
  100ug päivässä useimmiten riittää pitämään poissa vaaravyöhykkeeltä, mutta sairastaessa
  ei ole lainkaan haitaksi tuplata annos. Jos haluaa optimoida niin
  käy mittaamassa d‑vita tasot ja tähtää ~150mmol.
  Ota d‑vitamiini rasvaisen aterian yhteydessä jotta se imeytyy.

  /kopy pastaa

  Tänäpäivänä otan 2 x 1250 ug viikossa talvisin, tämä vastaa noin 350ug per päivä.
  Tähän varsin toimivaan annokseen päädyin luettuani edellä mainittua pubmediä, etenkin yhtä tutkimusta jossa oli annettu tätä annosta päivittäin 7 vuoden ajan ilman merkille pantavia haittoja.
  Annokseni (350ug/p) voi olla tarpeetoman suuri, mutta tuntuu todella hyvältä 150kg kaverille.
  Mahdollisia haittavaikutuksia vastaan (kalsiumin irtoilu luista) syön talvikuurilla myös k2 (mk7) vitamiinia ohessa. Tässä ideana on mahdollisen irtoilevan kalsiumin takaisin kierrätys luuhun ja onpa tuosta muutakin hyötyä.

  Suosittelen kuitenkin maksimissaan tätä 250ug/päivä. Todennäköisesti turvallinen myös pienemmälle keholle.
  Omaa jatkuvaa annostustaan miettivälle hyvä ohje voisi olla oma 100ug + 1ug per painokilo.

  Statiineista

  Älä syö. Josset usko niin syö ohessa ubikinolia/ubikinonia, pitäisi vähetää tai jopa poistaa lihaskivut/rappeumat. Ubikinolia vanhemmalle väelle koska tämän ei tavitse kehossa muokata käyttökelpoiseksi kuten ubikinoni. Teholtaan ubikinoli on x4 ubikinoniin verrattuna, joskin myös huomattavasti kalliinpaa. Nuoremmille toimii ubikononi hyvin ollen myös helpommin saatavilla ja halvempaan hintaan.

 • Timo

  Vastaa

  Kolesterolilääkkeet kuivattavat verisuonista sinne kertyneen kalkkitöhnän pois. Samalla kuivuvat silmät, iho, limakalvot ja mikä pahinta nivelet jotka tarvitsevat voitelua. Kolesteroliarvojen kohoaminen johtuu tulehdustilasta joka verisuonissa vallitsee. Välttäkää sokeria, roskaruokaa, syökää kaurahiutaleita, mustikoita ja hyviä rasvoja. Hyviä rasvoja saa pähköistä (pitää olla suolattomia), oliiviöljystä, kalaöljystä ja tyrniöljystä. Punainen liha ei ole epäterveellistä, vaan tärkeä proteiinien lähde.

 • T

  Vastaa

  Suomalaisella miehellä tyypillinen mittaustulos on 65mmol/l, kertoi mittauksia tekevä henkilö. Aurinkoa ei näy ja syödään mitä sattuu. Kannattaa ottaa aluksi 100 mikrogrammaa joka päivä ja käydä sitten mittauttamassa arvot. Mittauksen voi tehdä kätevästi Synlabissa tai Mehiläisen Puhti-palvelussa. (ei ollu mainos)

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi