SML: Suomalaista hoitoalaa tuettava

Uudelleen julkaisemme Sinimustan Liikkeen jäsenen kirjoituksen.

Politiikka

Hallitus on taas keksinyt uuden tavan kuormittaa jo valmiiksi ylikuormitettua hoitoalaa. Uuden lain puitteissa työnantaja saa oikeuden poiketa työajan enimmäismäärää, yötyötä, viikko- ja vuorokausilepoa ja kahvitaukoja määrittelevistä työaikasäänöksistä. Työnantajalla on myös oikeus pakottaa irtisanoutuneet takaisin töihin. Laki tulisi olemaan voimassa ”väliaikaisesti”, kuten viime vuosina on ollut tapana tokaista. Aikaisemmin hallitus sääti alalle lain, joka pakottaa työntekijät ottamaan koronarokotteen.

Naisvaltainen hoitoala saa nyt kokea ”feminististen duunaripuolueiden” todellisen kiitoksen raskaan työn raatajia kohtaan. Hoitoala on raskasta vuorotyötä, jossa palkkaa ei ansaita ilman vaivannäköä. Koronakriisin alussa jokainen puolue kiitteli hoitajia kilpaa eri medioissa, mutta konkreettisempia kiitoksia ei ole näkynyt eikä kuulunut. Kiittely jäi PR-tempun tasolle.

Korona-aikana hoitajat ovat kuluneet entistä enemmän loppuun. Hallitus ei koe tarvetta antaa lisää resursseja alalle, joka on kuitenkin hallituksen itsensäkin mielestä niin tärkeä ala, että sinne tulisi voida pakottaa irtisanoutuneetkin työntekijät töihin. Päinvastoin; esimerkiksi hallituspuolue Vihreät haluaa lisätä sairaanhoidon kuormitusta pakottamalla hoitajat hoitamaan vielä laittomasti Suomessa olevia ihmisiä.

Harva yksittäinen ala on yhteiskunnallisten toimintojen kannalta yhtä tärkeää kuin sairaanhoito. Silti hallitus ei halua antaa tähän sen vaatimia resursseja; mieluummin poltetaan työntekijät loppuun ja pakotetaan nämä töihin. Paperilla voi näyttää, että työvoimaa on tarpeeksi, kun pakotetut työntekijät ovat paikalla, mutta onko sellainen hyvä ja motivoitunut työntekijä? Tuskin asiakkaatkaan kaipaavat kiukkuisia ja huonosti motivoituneita hoitajia vastaamaan näistä.

Valtion tulee taata hoitoalalle riittävät resurssit sekä palkat, jotka takaavat alan työntekijöille hyvän elämänlaadun. Elämänlaatuun vaikuttaa palkan lisäksi myös esimerkiksi riittävä lepo. Työvoimaa tuleekin palkata riittävästi, ettei alalla toimivat ihmiset polta itseään loppuun kuormituksen kasvaessa.

Nykyisellään hallituksella vaikuttaa olevan ristiretki hoitoalaa kohtaan. Työvoimaa pyritään palkkaamaan ulkomailta, koska se on halvempaa. Alan houkutustekijöiden kasvattamisen sijaan siitä pyritään luomaan mahdollisimman epämiellyttävä ala, jotta yhä harvempi kouluttautuisi sinne. Samaan aikaan ulkomaisen työvoiman haalimista perustellaan hoitajapulalla.

Suomen ei tule ratkaista tätäkään ongelmaa lyhytkatseisilla ratkaisuilla. Valtion tulee tukea hoitoalaa ja suomalaisten työllistämistä Suomessa, joka on suomalaisten suomalaisille rakentama maa. Kyse on laadun lisäksi suomalaisten työllistämisestä ja ensi sijassa inhimillisyydestä, joka koskee niin asiakkaita kuin työntekijöitä.

Kirjoittaja on Sinimustan Liikkeen jäsen

Lähde: Sinimusta Liike

Aktivismi Hoitajat Hoitoala Hyvinvointi Kotimaa Politiikka Sinimusta Liike Talous Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Nimetön

    Vastaa

    Yritän itse pitää itseäni sitkeästi terveenä, vaikka vaikeaa se on. En halua joutua sellaisen instanssin asiakkaaksi, joka pakkolääkitsee tai pakkotyöllistää työntekijöitään. Enemmin vaikka kuolen.

    • Ilmari

      Vastaa

      Hoidosta saa kieltäytyä. Ei ketään pakkolääkitä. 

      Jos sairastun, annan mieluummin alan ammattilaisten päättää mitä hoitoa saan kuin yritän itse arvailla.

  • Nationalisti

    Vastaa

    Ja kun tulee vaalit, keitä nämä nyt hallitusta kritisoivat hoitajat äänestävät? Demareita, jotkut vasemmistoa.
    Ainoa ero on siinä, että nyt sitten äänestetään vain eri ehdokasta, sen jälkeen sama kitinä jatkuu.
    Hoitajien kannattaisi miettiä sitä, että mikä tässä kaikessa on tarkoitusperänä. Se on rotumuukalaisten tulon myötä yritys saada halpatyövoimaa Suomeen, joten suomalaisten hoitajien palkkaus tai työolot eivät päättäjiä kiinnosta v*ttuakaan.

  • Yhteistyöllä

    Vastaa

    Hyvä kirjoitus. Keitä ovat yhteyshenkilönne ja jäsenenne Tehyssä ja Superisssa?

  • Bella

    Vastaa

    ”Paperilla voi näyttää, että työvoimaa on tarpeeksi, kun pakotetut työntekijät ovat paikalla, mutta onko sellainen hyvä ja motivoitunut työntekijä? Tuskin asiakkaatkaan kaipaavat kiukkuisia ja huonosti motivoituneita hoitajia vastaamaan näistä.”

    Sinimustan Liikkeen tulisi profiloitua asiantuntijapuolueeksi, niin jopa mina voisin sita aanestaa (puhumattakaan niista yliopiston ”dosenteista ja matemaatikoista”, jotka minua aanestivat silloin kun olin ehdolla viela; eraskin matemaatikko sanoi minulle, ettei ole koskaan aanestanyt ketaan ennen minua, ja pettyi pahasti, kun en enaa ollutkaan ehdolla sittemmin, koska ei aio sitten aanestaa enaa ketaan; syyperuste oli asiantuntijuuden puute ja asiantuntijuuden halveksunta suomalaisessa politiikassa).

    Mita tulee yllaolevaan lainaukseen, niin olisitte voineet hankkia edes hoitoalan ihmisen (eli asiantuntijan) kirjoittamaan tekstinne: silla ”paperillakaan” hoitoalan tyovoimaa ei koskaan ole tarpeeksi (ei normaalisti eika lakon aikana tasta eteenpain, jos kohtelu jatkuu yhta huonona). Nyt kun hoitajien lakko kiellettiin perusteella, etta hoitajia ei riita hoitotyohon lakon aikana, niin osa suomalaisista, eivatka varsinkaan hallituksen ammat, ole tajunneet sta, etta ihan sama vajaamiehitys siella osastoilla on ilman lakkoakin. Nain siis jo VUOSIKYMMENIA. Siis lakon suojelutyon aikana vasta tilanne oli laillinen. Mutta tama normaaliaikojen vajaamiehitys ei hallitusta kiinnosta, kun on ensin saatu nayttaa naisille kaapin paikka kieltamalla tyoolojen ja potilasturvallisuuden parannusten vaatiminen hoitajilta. Hoitajat ovat siis venyneet vuosikymmenia aivan yli inhimillisissa tilanteissa. Tatakaan osa ihmisista ei ymmarra, etta hoitajat ovat todellisia tyon sankareita, ja ansaitsisivat suurimmat palkat tassa maassa (tosin sitten hoitoalalle pitaa tehda hyvin tiukat soveltuvuustestit, ettei marinin kaltaiset opportunistibileammat lahde alalle suurien tulojen houkuttelemana), silla ihmiset eivat ymmarra, etta hoitajat venyvat JOKA AIVA, JOKA HETKI. Nyt onkin ihan oikein, etta venyminen lopetetaan, jotta ihmiset nakevat, etta hoitajat tekevat nyt vain sen, mita tuolla palkalla saa.

    Toisekeen hoitajien ammatillisuuteen kuuluu nayttaa iloista naamaa koko ajan ja huokua rauhoittavuutta; tuskin siis koskaan, edes pahimmissa katastrofeissa, naet hoitajan artyneena tai kiukkuisena. Tama on siis suomalaisen hoitajan korkeaa ammattitaitoa, (josta myos pitaa maksaa kunnolla).

  • Nimetön

    Vastaa

    Vaalien jälkeen hommat menee niin, että halpatyövoiman tuontiin satsataan. Koskee myös hoitajia. Jos ei se raskas duuni siellä maistu, niin raksoille pääsee. Yms vastaaville aloille. Kottikärryillä työntelemään hiekkaa jne. Tai lähtekääpä naiset vaikkapa taksikuskeiksi. Helppoa hommaa. Mukavia työkavereita ja ihanaa värinää. Esim hell singissä. Kyllä töitä löytyy.

  • Punainen Paimio

    Vastaa

    Suomi on halpatuotantomaa. Suomalisia alansa huippuja lähtee Muualla Eurooppaa paremman palkan perässä. Mitä luulet Filippiniläisen hoitajan tekevän. Tuleeko Suomeen Vai lähteekö esim. Lontooseen tai Osloon jossa on huomattavasti parempi palkka. Samoin Puolalainen Kivimies. Lontoo ja Oslo vie huiput.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi